divendres, 28 de juny del 2013

Les cases barates del carrer Espalter

Davant la carència d’habitatge pels joves sitgetans, l’any 1916 l’Ajuntament va decidir edificar un grup de cases econòmiques per alleugerar la situació. Aquestes cases destinades als obrers, tretze en total, que ben aviat varen ser batejades popularment com les “Cases barates”, foren construïdes per la societat “Fomento de la Propiedad” i es van inaugurar amb gran rebombori l’any 1918.

A la inauguració es va comptar amb l’assistència de Carlos González Rothwos, governador civil de Barcelona, en representació d'Alfonso XIII rei d'Espanya, i d’altres autoritats provincials i locals.

Per qui no identifiqui la seva situació, això és el carrer Espalter cantonada carrer Sant Josep...

Aquesta està vista des de la cantonada del carrer Sant Bonaventura. l'edifici que es veu a la dreta és la central elèctrica.

Un grup de cases.

El dia de la inauguració.




El pati que es veu a la dreta era can Porta, actual Boccalino.

Com es pot observar en aquesta foto, encara no s'havia construït la fàbrica del gel.

El mateix carrer uns anys més tard amb la fàbrica de gel ja construïda, cosa que va fer que se'l conegués com "Carrer del gel"

2 comentaris:

Racons de la nostra terra ha dit...

Quin reportatge tan interessant Josep Mª!
i que "guapes" aquestes cases barates!

una abraçada

Josep Maria Alegre ha dit...

Maria, moltes gràcies. He trobat un interessantíssim fons documental sobre Sitges i entre les fotografies ha havien aquestes que em van fer molta il·lusió, ja que per la proximitat on vivia de petit recordo aquest paisatge perfectament...

Una abraçada!